14 de gen. 2019

ACTIVITAT: LA MESURA DEL TEMPS

Divendres dia 11 de gener va venir un matemàtic, en Pep Lluís, per fer una activitat de matemàtiques sobre el temps.
Primer ens va demanar què és el temps. Era un poc difícil, però entre tots més o menys ho vam dir. Després vam dir quins tipus de rellotges empraven abans: de sol i d'aigua.
En segon lloc vam fer una clepsidra (un rellotge d'aigua). Aquest rellotge es fa amb un tassó amb un forat  petit a la base. Després tapes el forat, agafes una carmanyola amb la tapa foradada i poses el tassó ple d'aigua damunt els forats de la carmanyola. Quan el tassó es va buidant, cada dos minuts hi has de pintar una línea per defora.
També vam fer un concurs. Es van posar 5 nines i al darrere, a la pantalla digital, hi havia un cronòmetre. Elles havien de comptar fins a vint cada una i si quan acabaven eren dos minuts clavats, és que ho havien fet bé. Ho varen aconseguir!
Avui divendres han vengut a fer una activitat de matemàtiques, ens han explicat que n'Hipatia era una dona que li agradaven molt les estrelles. Abans ho hi havia rellotges com els d'ara però si n'hi havia de sol i d'aigua.
N'Hipatia emprava el d'aigua per mirar les estrelles. Es deien "Clepsidres", clep significa lladre i hidra aigua. Li varen posar aquest nom perquè el recipient on està l'aigua té un forat petitó i és com si fos un lladre d'aigua.
Avui hem fet una clepsidra amb un tassó de plàstic però les de veritat són com un cossiol.
Paula Clavero